ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ - Παλαιό Φάληρο
Άλλο - Παλαιό Φάληρο Παλαιό Φάληρο - Αττικής

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αμφιθέας 103 Πλατεία Ντάβαρη, 17563 Παλαιό Φάληρο Αττικής

Τηλέφωνο: +302109849078

Γεωγραφικό πλάτος: 23.70308837284831

Γεωγραφικό μήκος: 37.92933847922581

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ - Παλαιό Φάληρο

Περιγραφή - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ - Παλαιό Φάληρο Άλλο - Παλαιό Φάληρο Παλαιό Φάληρο - Αττικής

Το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Νοτίων Προαστίων που απαρτίζεται από έμπειρους ψυχολόγους, στο Παλαιό Φάληρο, είναι ένας χώρος αφοσιωμένος στον άνθρωπο και στην πλήρη ψυχολογική υποστήριξή του, με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Εκτός από το τμήμα ενηλίκων, υπάρχει στο κέντρο μας εξειδικευμένο τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιού και συμβουλευτικής γονέων, αποτελούμενη από άρτια καταρτισμένη διεπιστημονική ομάδα. Όλοι οι συνεργάτες του κέντρου είναι κάτοχοι αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου και είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι ψυχοθεραπευτές με διαφορετική εξειδίκευση, προκειμένου να παρέχεται στον ενδιαφερόμενο η καταλληλότερη για αυτόν θεραπεία.

Ως πυρήνα της θεραπευτικής μας προσέγγισης, θέτουμε τη σχεσιακή ανάλυση, που αποτελεί σύγχρονη μορφή της ψυχαναλυτικής πρακτικής, ενώ κατά περίπτωση χρησιμοποιούμε και στοιχεία από άλλα θεραπευτικά μοντέλα. Όλη η λειτουργία του κέντρου διέπεται από σεβασμό στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και στις ανάγκες του.

Οι υπηρεσίες, που παρέχει το κέντρο, είναι η ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και η κλινική εποπτεία που απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας. Στην ατομική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος, με τη συνεργασία του θεραπευτή, αναλύοντας τα τρέχοντα προβλήματα της ζωής του, σταδιακά, φτάνει σε μια ευρύτερη κατανόηση του εαυτού του και παίρνει απαντήσεις για τις πηγές των προβλημάτων.

Οι προηγούμενες εμπειρίες και, κυρίως, οι σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας έχουν ασυνείδητα δομήσει κάποια πρότυπα διάδρασης και επικοινωνίας με τους άλλους, που αναπαράγονται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής & οδηγούν σε φαύλους κύκλους συμπεριφοράς, εγκλωβίζοντας τον άνθρωπο σε συγκεκριμένους ρόλους, γεγονός που επιφέρει ποικίλα συμπτώματα. Βασικό μέλημα της θεραπείας είναι η αναγνώριση αυτών των συναισθηματικών αδιεξόδων και η απελευθέρωση του ψυχοσυναισθηματικού του δυναμικού, έχοντας σαν γνώμονα την ελεύθερη ανέλιξή του προς την κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμεί. Τα συνηθέστερα συμπτώματα, για τα οποία κανείς αναζητά ψυχολογική βοήθεια αφορούν άγχος, όλες τις εκφάνσεις της θλίψης (κατάθλιψη, μελαγχολία, πένθος κ.λπ.), προβλήματα σχέσης (ακαταλληλότητα, ασυμφωνία, διαζύγια, απιστία κ.λπ.) & ψυχοσωματικές ενοχλήσεις.

Στην ομαδική ψυχοθεραπεία, στόχος, περισσότερο, είναι η ανάπτυξη της διαπροσωπικής επικοινωνίας και η εξοικείωση με τον 'κοινωνικό εαυτό', με τους τρόπους δηλαδή που συνήθως επιλέγουμε συνειδητά και ασυνείδητα να εμπλεκόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Συνήθως, τα άτομα που επωφελούνται περισσότερο από την ομαδική ψυχοθεραπεία είναι εκείνα που διακατέχονται έντονα από το συναίσθημα της ντροπής ή που έχουν συνηθίσει να παρουσιάζουν μόνο μία πλευρά της προσωπικότητάς τους ή δυσκολεύονται να βάλουν όρια, γεγονός που, σταδιακά, οδηγεί στην απώλεια επαφής με τις πραγματικές τους ανάγκες & στη συσχέτιση μέσα από έναν “ψευδή εαυτό”. Επίσης, βοηθάει ανθρώπους που έχουν έντονα αναπτυγμένο το φόβο δέσμευσης ή είναι βαθιά τραυματισμένοι από προηγούμενη απόρριψη και, συχνά, αναπτύσσουν αμυντικές διαδικασίες απομόνωσης και απόσυρσης στον εαυτό, έχοντας παράλληλα απωλέσει την ικανότητα εμπιστοσύνης και μοιράσματος.

Το θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθείται είναι η υπαρξιακή, κατά Yalom, ομαδική ψυχοθεραπεία, αποτελούμενο από εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 90' και οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούν τον αριθμό των 12 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτών).